
Eðitim ve öðretime 2001 yýlýnda baþlayan Esen Dershanesi, dershanecilik kavramýna getirdiði yeni bakýþ açýsý ve dinamizm ile baþarýdan baþarýya koþuyor
“Öðrenmeyi öðrenmek.” Belki de bu cümleyi hayatýnýzda ilk defa duyuyorsunuz. ‘Öðrenmek de öðrenilirmiymiþ!’ diyebilirsiniz. Ama bugün dünyaca kabul edilmiþ bir gerçek varki o da; baþarýnýn yolu öðrenmeye yönelik doðru bir eðitim metodu kullanarak hayata hazýrlanmaktan geçiyor.
Bakýrköy’de 2001 yýlýndan beri faaliyet gösteren Esen Dershanesi’nin kurucusu Esen Çalýþkan yýllar önce farkettiði bu gerçeði þimdi okulunda kurs alan öðrenci ve velileriyle paylaþarak eðitimde baþarýlý bir grafik ortaya koyuyor.
Eðitimde baþarýnýn yolu öðretmen, aile ve öðrenci üçgeninden geçer diyen Çalýþkan “Ben dershanemde uyguladýðým ‘öðrenmeyi öðrenme’ metodunu önce öðretmenlerime, sonra onlar aracýlýðýyla öðrencilerime ayrýca da öðrencinin kurs dýþý çalýþmalarý için ailelerine öðretiyorum” diyor. Yakaladýklarý yüzde 92’lik büyük baþarý oranýnýn ana kaynaðýnýn bu olduðunu söyleyen Çalýþkan gazetemizin sorularýný yanýtladý.
-“Öðrenmeyi öðrenmek” nedir?
- Her öðrencinin ayrý bir öðrenme þekli var. Tüm insanlar bu konuda ayrýþýr. Örneðin ben kendim arba kullanmaya baþladýðýmda hem debriyaja basýp, hem vitesi deðiþtirip hem de yola konsantre olmayý baþaramýyordum. Bu yüzden önce debriyaja basýp vites deðiþtirmeyi öðrendim. Ondan sonra ikinci vitese alýp yola konsantre olmaya alýþtým. Bu benim öðrenme þeklim. Biz burada önce çocuða öðrenme þeklini keþfettiriyoruz. Çocuðun öðrenme þeklini keþfettikten sonra bunu öðretmenleriyle paylaþýyor ve nasýl bir eðitim süreci geçirmesi gerektiðine karar veriyoruz. Bu konuda çok sýk toplantý yapýyoruz zaten. Öðrencileri model alarak her öðrenciye nasýl öðretilmesi gerektiðini bir yandan öðretmen arkadaþlarlada paylaþýyoruz. Tabiki onlarýnda kendine göre güzel yollarý var ama homojenlik olsun istiyorum. Tüm öðretmenler ayný yöntemle öðretsin. Sýnýflara çeþitli öðretmenler girdiðinde bocalamasýnlar istiyorum. Matematikçinin, kimyacýnýn öðretme stilleri birbirine benzesin. Çünkü beyinler öyle kurgulanýyor.
-Baþarýnýzýn altýnda yatan sýrlar nedir?
- Sýnýflarýmýzda az öðrenci olduðu için çocuklarý çok iyi tanýma þansý elde ediyoruz. Baþarý oranýmýz yüzde 92’nin altýna düþmedi. Baþarý yakalamayan öðrencilerimizde ikinci hazýrlýk döneminde yine bizim burayý tercih ediyor. Öðrenci alýrken öncelikle çocukla bir görüþme yapýyorum. Çocuðun gözünün içine bakýyorum ýþýk var mý diye. Bir kaç tane özel sorum var onlarý soruyorum. Sonra ne þekilde öðrendiðini tespit ediyorum. OKS, ÖSS ve Okul takviye dersleri veriyoruz. Okulumuzda baþta Fransýzca olmak üzere matematik ve fen dersleri yabancý dillerde de veriliyor. Etüt çalýþmalarýný tamamen ücretsiz yapýyoruz. Bunun limiti de, ücreti de yok.
- Eðitim süreciniz nasýl iþliyor?
- Biz evlere kitap vermiyoruz. Tüm çalýþmalar burada yapýlýyor. Hazýrlýk kitaplarýný burada çözdürtüyorum. Kitaplarý tamamen çözüldükten sonra tekrar etmeleri için eve veriyoruz. Bizim eðitim sistemimizde 15 Nisan gibi konular biter. 15 Nisan’la 15 Mayýs arasý (bunu ÖSS için söylüyorum) normal programlarýnda geliyorlar, tekrar yapýlýyor. 15 Mayýs’la 15 Haziran arasý aþaðýdaki sýnýfýmýzda bütün öðrenciler bir araya geliyor ve tekrar yapýlýyor. ÖSS sýnavlarýnda çýkmýþ sorular soruluyor, cevaplanýyor. OKS’de de ayný þeyler yapýlýyor. Sadece tarihleri ayýn 8’ine kayýyor. Ödev ve devam konusunda çok titiz davranýyoruz.
Devamsýzlýk yapan öðrencinin devamsýzlýk nedenini öðreniyor, sorunu çözmeye çalýþýyorum. çözülmez ise kaydýný siliyorum. Parasýný da iade ediyorum. Hiçbir zaman yapmadýðým dersin parasýný almadým. “Ýstemiyorum” sözcüðü bile benim için yeterlidir. Parasýný senedini alýr ve gider.
- Ailelere düþen görevler nedir?
- Baþarma konusunda öðretmen öðrenci ve aile üçgeni bizim için önemli. Öðretmenin görevi az önce anlattýklarýmýz. Öðrencinin devamýný ve ödev kontrolünü sýk sýk yaparlar. Küçük sýnavlar yapýlýp durumlarý tesbit ederler. Bunlarýn sonuçlarý hemen ailelere gönderiliyor. Öðrencinin görevi ona verileni almak. Velinin görevi ise öðrenciyi takip etmek. Öðrenmenin biyolojik yolu denince aklýmýza þu geliyor. Çocuklarýmýz bize geldiðinde tam ergenlik çaðýndalar. Hormon düzeylerine dikkat edilmesi lazým. Çocuklarýn hormon düzeyleri deðiþtikçe öðrenme yetenekleri de deðiþiyor. Uygulama deðiþiyor. Bunlarýn dengelenmesi gerek. Bunun dýþýnda kan düzeyleri çok önemli. Bu da dengelenmeli. Çünkü, çocuklar bundan olumsuz etkileniyor. Nasýl beslenecekler ona dahi dikkat ediyoruz. Bu konuda öðrencileri ve velileri bilgilendiriyoruzm. Ana-Baba okulu yapýyoruz. Velilerimize evde çocuklarýna nasýl davranacaklarýný anlatýyoruz. Dersanemizin hareket kabiliyeti oldukça yüksek. Çünkü tek beyinden yönetiliyor. Ayrýca az mevcutla çalýþýyoruz. Okulumzda öðretmenlerde dahil asla sigara içilmez. Kadromuzda sigara içen yok.
ESEN ÇALIÞKAN KÝMDÝR
1964 Tekirdað doðumlu olan Esen Çalýþkan baþarýlarla dolu geçen eðitim hayatýný ODTÜ Kimya bölümüyle devam etti. Viyana Üniversitesi’nden Almanca kursu için burs kazandý ve yurt dýþýna gitti. O yýllarda öðrendiði ‘Öðrenmeyi öðrenmek’, ‘Analitik düþünmek’ ve ‘Farkýndalýk’ kavramlarýný yaþamýnda da aktif hale getirerek baþarýyý yakaladý. Bir süre Tekirdað Anadolu Lisesi’ nde Kimya-Fen öðretmenliði yaptý. Daha sonra FAKO ilaç fabrikasýnda görev aldý. Buradaki görevinden istifa ettikten sonra Çavuþoðlu kolejinde Kimya Öðretmeni olarak göreve baþladý. Bu arada Marmara Üniversitesi Biyofizik A.B.D Yüksek Lisans sýnavýný birincilikle kazanarak yüksek lisansýný tamamladý. Yüksek Lisans eðitimi sýrasýnda TÜBÝTAK Teþvik Ödülünü kazandý. Yüksek lisansýn bitimiyle okul öðretmenliðini de geride býrakarak dershane öðretmenliðine yoðunlaþtý. Bir çok seminer ve konferanslarýn hazýrlanmasýnda etkin rol aldý. Sporla da yakýndan ilgilenen Çalýþkan’ýn öðrenmeyi öðrenmek ve eðitim üzerine bir çok makale kaleme aldý. Bu konularda dört ayrý TV proðramý da yapan Çalýþkan, 2001 yýlýndan beri kurduðu Esen dershanesini yönetiyor.
Þeyda Öztürk Kent YAÞAM
|